Zaznacz stronę

W dniu 14 grudnia 2023 roku grupa studentów z kierunku II Gospodarka Przestrzenna uczestniczyła w zajęciach terenowych, poświęconych analizie zjawiska gentryfikacji w różnych częściach Warszawy. Wraz z nami w wydarzeniu uczestniczyły także dwie inne grupy z Instytutu Socjologii: studenci kierunku Design oraz Studenci studiów magisterskich kierunku Architektury Krajobrazu oraz Pani mgr Małgorzata Kolek.

Cała grupa liczyła 40 studentów, a nasza trasa obejmowała odwiedzenie różnych miejsc, takich jak:

  • Hala Koszyki
  • Muzeum Woli
  • Browary Warszawskie
  • Fabryka Norblina

Studenci udali się najpierw do Hali Koszyki, gdzie w zabytkowym wnętrzu hali z widoczną konstrukcją przypominającą przestrzenie produkcyjne i przemysłowe, znajduje się wyjątkowe miejsce. Hala targowa na Koszykach istniała od roku 1909, natomiast powojenne zniszczenia, odbudowy po wojnie i niestety brak konserwacji w późniejszych latach doprowadził ją do opłakanego stanu. Sto lat później mimo planów odbudowy, hala została niemal całkowicie zdemontowana. Kilka lat później odtworzono ją, dzięki czemu powstała wyjątkowa przestrzeń hali targowo-restauracyjnej.

Kolejnym miejscem było Muzeum Woli. W niewielkim budynku muzeum znajduje się bardzo ciekawa wystawa czasowa poświęcona zmianom klimatycznym pt. „Zimno już było”. Problem ocieplającego się klimatu dotyczy nas wszystkich i odczuwany jest od wielu lat, co zostało uwidocznione w nietuzinkowy sposób za pomocą ekspozycji.

Po zwiedzeniu ekspozycji wystawy w Muzeum Woli studenci przeszli wzdłuż terenu inwestycji rozpoczętej w 2023 roku o nazwie Towarowa 22, gdzie w otoczeniu nowoczesnych, przeszkolonych budynków, tuż obok placu budowy, zostało omówione zjawisko gentryfikacji, Przeciwdziałanie wykluczeniu w miejscach, gdzie intensywnie rozwijające się miasto, nowe kształty dzielnicy sprawiają, że zmieniają się warunki wynajmu lokali, przez co  dotychczasowi mieszkańcy często nie są w stanie nadal ich opłacać, to niełatwe dla lokalnych władz zadanie.

Browary Warszawskie to kolejne miejsce z historią w tle. We wnętrzach przykrytych imponującymi sklepieniami kolebkowymi o średnicy 7 metrów powstało miejsce, gdzie można skosztować smaków z całego świata – Food Hall Browary. Zabytkowe zrewitalizowane budynki i charakterystyczny neon „Tu dzieje się miasto” podkreślają wyjątkową przestrzeń, do niedawna jeszcze zapomnianą, dzisiaj tętniącą życiem, różnymi smakami i muzyką.

Następnym punktem na trasie zajęć była Fabryka Norblina – wyjątkowe miejsce, którego rewitalizacja rozpoczęła się w 2008 roku. Studenci mogli przejść dotykając dosłownie historii miejsca, fragmentów pozostawionych i wyeksponowanych elementów wyposażenia dawnej fabryki.

Podczas całego dnia aktywnie zwiedzaliśmy ulice Warszawy, zdobywając wiedzę na temat zmian zachodzących w mieście. Zajęcia zakończyliśmy wspólnie na Warszawskim Jarmarku Świątecznym, gdzie mieliśmy okazję podsumować nasze doświadczenia i dzielić się spostrzeżeniami.

Zajęcia w terenie pozwalają doświadczyć miejsca, przestrzeni miejskiej, analizować zachodzące w niej zmiany, zjawiska społeczne, testować przestrzenie publiczne osobiście, prowadząc przy tym ciekawe dyskusje. Są także skutecznym i chyba najprzyjemniejszym sposobem zdobywania wiedzy.

Zajęcia miały charakter interdyscyplinarny i odbyły się w ramach przedmiotu: Społeczno – Kulturowe Uwarunkowania Gospodarki Przestrzennej.