W dniu 14 grudnia 2023 roku grupa studentów z kierunku II Gospodarka Przestrzenna uczestniczyła w zajęciach terenowych, poświęconych analizie zjawiska gentryfikacji w różnych częściach Warszawy. Wraz z nami w wydarzeniu uczestniczyły także dwie inne grupy z Instytutu Socjologii: studenci kierunku Design oraz Studenci studiów magisterskich kierunku Architektury Krajobrazu oraz Pani mgr Małgorzata Kolek.
Cała grupa liczyła 40 studentów, a nasza trasa obejmowała odwiedzenie różnych miejsc, takich jak:
Hala Koszyki
Muzeum Woli
Browary Warszawskie
Fabryka Norblina
Studenci udali się najpierw do Hali Koszyki, gdzie w zabytkowym wnętrzu hali z widoczną konstrukcją przypominającą przestrzenie produkcyjne i przemysłowe, znajduje się wyjątkowe miejsce. Hala targowa na Koszykach istniała od roku 1909, natomiast powojenne zniszczenia, odbudowy po wojnie i niestety brak konserwacji w późniejszych latach doprowadził ją do opłakanego stanu. Sto lat później mimo planów odbudowy, hala została niemal całkowicie zdemontowana. Kilka lat później odtworzono ją, dzięki czemu powstała wyjątkowa przestrzeń hali targowo-restauracyjnej.
Kolejnym miejscem było Muzeum Woli. W niewielkim budynku muzeum znajduje się bardzo ciekawa wystawa czasowa poświęcona zmianom klimatycznym pt. „Zimno już było”. Problem ocieplającego się klimatu dotyczy nas wszystkich i odczuwany jest od wielu lat, co zostało uwidocznione w nietuzinkowy sposób za pomocą ekspozycji.
Po zwiedzeniu ekspozycji wystawy w Muzeum Woli studenci przeszli wzdłuż terenu inwestycji rozpoczętej w 2023 roku o nazwie Towarowa 22, gdzie w otoczeniu nowoczesnych, przeszkolonych budynków, tuż obok placu budowy, zostało omówione zjawisko gentryfikacji, Przeciwdziałanie wykluczeniu w miejscach, gdzie intensywnie rozwijające się miasto, nowe kształty dzielnicy sprawiają, że zmieniają się warunki wynajmu lokali, przez co dotychczasowi mieszkańcy często nie są w stanie nadal ich opłacać, to niełatwe dla lokalnych władz zadanie.
Browary Warszawskie to kolejne miejsce z historią w tle. We wnętrzach przykrytych imponującymi sklepieniami kolebkowymi o średnicy 7 metrów powstało miejsce, gdzie można skosztować smaków z całego świata – Food Hall Browary. Zabytkowe zrewitalizowane budynki i charakterystyczny neon „Tu dzieje się miasto” podkreślają wyjątkową przestrzeń, do niedawna jeszcze zapomnianą, dzisiaj tętniącą życiem, różnymi smakami i muzyką.
Następnym punktem na trasie zajęć była Fabryka Norblina – wyjątkowe miejsce, którego rewitalizacja rozpoczęła się w 2008 roku. Studenci mogli przejść dotykając dosłownie historii miejsca, fragmentów pozostawionych i wyeksponowanych elementów wyposażenia dawnej fabryki.
Podczas całego dnia aktywnie zwiedzaliśmy ulice Warszawy, zdobywając wiedzę na temat zmian zachodzących w mieście. Zajęcia zakończyliśmy wspólnie na Warszawskim Jarmarku Świątecznym, gdzie mieliśmy okazję podsumować nasze doświadczenia i dzielić się spostrzeżeniami.
Zajęcia w terenie pozwalają doświadczyć miejsca, przestrzeni miejskiej, analizować zachodzące w niej zmiany, zjawiska społeczne, testować przestrzenie publiczne osobiście, prowadząc przy tym ciekawe dyskusje. Są także skutecznym i chyba najprzyjemniejszym sposobem zdobywania wiedzy.
Zajęcia miały charakter interdyscyplinarny i odbyły się w ramach przedmiotu: Społeczno – Kulturowe Uwarunkowania Gospodarki Przestrzennej.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności